Fotocelule si senzori

Fotocelule si senzori

- Categories : Automatizari porti

Un senzor fotoelectric autonom conține optica, împreună cu electronica si este cunoscut cu numele de fotocelula. Este nevoie doar de o sursă de energie. Senzorul efectuează propria modulare, demodulare, amplificare și comutare de ieșire. Anumiți senzori autonomi oferă opțiuni precum temporizatoarele sau contoarele încorporate. Datorită progresului tehnologic, senzorii fotoelectrici autonomi au devenit din ce în ce mai mici.

Senzorii fotoelectrici de la distanță folosiți pentru teledetecție conțin numai componente optice ale unui senzor. Circuitele pentru intrarea, amplificarea și comutarea de ieșire sunt amplasate în altă parte, de obicei într-un panou de comandă. Acest lucru permite ca senzorul să fie foarte mic. De asemenea, comenzile pentru senzor sunt mai accesibile, deoarece acestea pot fi mai mari.

Când spațiul este restricționat sau mediul prea ostil chiar și pentru senzorii de la distanță, pot fi utilizate fibră optică. Fibrele optice sunt componente mecanice pasive de detectare. Acestea pot fi utilizate cu senzori de la distanță sau autonome. Ei nu au circuite electrice și nici părți în mișcare și pot conduce lumina în condiții de siguranță în medii ostile și în afara acestora

Fotodetector
Materialele semiconductoare sensibile la lumină au fost utilizate într-o varietate de componente electronice. Fotodetectoarele variază de la simple fotocelule rezistive la fotodiode și tranzistoare. Detectorul trebuie să facă parte dintr-un circuit de comutare sau de amplificare; prin ele însele, pot purta numai cantități mici de curent. Sunt folosite pentru a controla dispozitivele de închidere a ușii de ascensoare, contoarele de componente pentru ansambluri și sistemele de siguranță.

Fibre optice
Fibrele optice au avantaje față de cablarea electrică standard pentru anumite medii. Fibrele nu au curent, deci sunt imune la interferențe electrice. Nu prezintă pericol de stingere sau electrocutare dacă cablul este deteriorat. În funcție de proiectare, lumina din fibră poate fi utilizată ca senzor în sine sau poate servi drept cale de semnal pentru un pachet de senzori separat.

Pirometru
Obiectele radiază lumina în funcție de temperatură și produc aceleași culori la aceleași temperaturi. Un pirometru estimează temperatura unui obiect prin detectarea culorii luminii pe care o emite. Un pirometru optic este un dispozitiv mai vechi; operatorul compară un filament stralucitor într-un vizor cu un obiect fierbinte pentru a determina temperatura acestuia. Pirometrele electronice utilizează un semiconductor sensibil la lumină pentru măsurarea automată a temperaturii. Pirometrele sunt utilizate atunci când contactul direct este incomod, nesigur sau imposibil. Aplicațiile includ monitorizarea cuptoarelor de topire și determinarea temperaturii stelelor.

Detector de proximitate
Detectoarele de proximitate cu miniaturi folosesc lumină pentru a detecta când obiectele sunt în apropiere. Ele conțin o sursă de LED-uri și un detector pentru măsurarea luminii reflectate. Măsoară câteva milimetri pe o parte, sunt suficient de mici pentru a fi utilizate în aparate electronice mici și telefoane mobile. Ele au o gamă de câțiva centimetri, utile pentru a determina alinierea hârtiei într-un copiator, de exemplu, prezența mâinii dvs. sau în cazul în care un laptop este deschis sau închis.

Infraroşu
Senzorii infraroșii sunt utilizați în situațiile în care lumina vizibilă ar fi incomodă sau contraproductivă. Ele pot fi folosite pentru a spune dacă cineva este într-o cameră, prin căldura dată de corpul unei persoane. Infraroșu este, de asemenea, util pentru semnalizare, care formează baza de telecomenzi pentru video și audio.